Wat is een en-bloc clausule op een overlijdensrisicoverzekering?

Wij vergelijken de premie van onder andere
overlijdensrisicoverzekering aanbieders

Wat is een en-bloc clausule op een overlijdensrisicoverzekering?

Vroeger waren er bij vrij veel overlijdensrisicoverzekeringen en-bloc clausules in de polisvoorwaarden. Deze clausule hield in dat de verzekeraar de premie of de voorwaarden van uw overlijdensrisicoverzekering tijdens de looptijd mocht aanpassen. Dit moest dan wel voor alle overlijdensrisicoverzekeringen van de verzekeraar gebeuren en niet bij slechts een specifieke klant. Het grote nadeel van deze clausule is uiteraard de onzekerheid. Verzekeraars hebben de verplichting klanten over een dergelijke wijziging te informeren. Klanten mogen binnen 30 dagen een opzegging van de verzekeraar naar aanleiding van de aanpassing.

Is het probleem van de en-bloc clausule daarmee opgelost? Nee! Een voorbeeld:

Piet Bovenkerk sluit in 1995 een overlijdensrisicoverzekering af bij SunHouseInsurance voor een bedrag van € 195.195,- met een maandpremie van € 55,- en een looptijd van 30 jaar. In 1998 wordt er bij Piet een ingrijpende ziekte ontdekt wat de levensverwachting behoorlijk beïnvloed. In 2001 besluit SunHouseInsurance door tegenvallende bedrijfsresultaten dat de tarieven voor hun overlijdensrisicoverzekering met 100% omhoog moeten. Piet zal voortaan maandelijks € 110,- premie moeten gaan betalen.

Veel klanten zullen besluiten na de aangekondigde verhoging elders een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Piet kan deze stap niet maken gezien zijn veranderde gezondheidssituatie. Hij vraagt wel offertes aan, maar krijgt afwijzingen of nog veel hogere tarieven voor zijn kiezen. Piet zit dus vast aan zijn verzekeraar. Stel dat Piet in 1995 geen verzekering bij SunHouseInsurance had afgesloten, maar bij een verzekeraar zonder en-bloc clausule voor dezelfde premie dan zou Piet uiteindelijk een besparing van bijna € 16.000,- over het restant van de looptijd hebben. 

Tegenwoordig hebben gelukkig steeds minder verzekeraars een dergelijke clausule in de polisvoorwaarden opgenomen staan. Wij raden u altijd aan te kiezen voor een verzekeraar zonder deze clausule.

Een overlijdensrisicoverzekering aanvragen

1
U vraagt een offerte bij ons aan

Vul uw gegevens in voor een vrijblijvende offerte voor uw overlijdens-risicoverzekering. Dit kost u nog geen 5 minuten tijd.

2
Wij maken een offerte op maat

Onze experts vergelijken de overlijdensrisicoverzekeringen van een groot aantal verzekeraars en maken een offerte die past bij uw persoonlijke situatie.

3
De verzekering wordt aangevraagd

Als u akkoord gaat met de offerte die wij voor u op hebben gemaakt, vragen wij de verzekering samen met u aan. Wij houden u tijdens het aanvraagproces op de hoogte van de stand van zaken.

verzekeringsexperts

Hulp nodig? Onze verzekeringsexperts staan u graag te woord

Onze medewerkers blijven door permanente educatie op de hoogte van alle ontwikkelingen in de markt. Daarnaast verdiepen zij zich graag in uw situatie om te begrijpen welke risico’s u loopt om zo een passende verzekeringsoplossing voor u te kunnen vinden. Mocht u er via de website niet uitkomen of twijfelen over uw keus? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

070-7400070